Sök

De tre vanligaste misstagen när du deklarerar

Ola Aronsson på Familjens Jurist har över 25 års erfarenhet inom skattejuridik och förklarar vilka de vanligaste misstagen vid deklaration är - och hur man kan undvika dem.

Text: Ola Aronsson, jurist Familjens Jurist

Vill du boka tid med en jurist för att få hjälp med skattefrågor? Boka tid här.

  1. Felaktiga avdrag för ditt boende
    När man säljer en bostad får man göra avdrag för vissa renoveringar och förbättringar som man gjort, men hur stort avdrag man får göra beror på vilken typ av avdrag det gäller. Det är mycket att hålla reda på. Om det handlar om enklare avdrag för försäljning är Skatteverkets digitala verktyg väldigt bra, men om är du osäker vad som gäller för renoveringar bör du alltid be om hjälp hos en jurist.
  2. Fusk med reseavdrag
    Reseavdrag är det avdrag som flest försöker göra, och också det som det fuskas mest med. För att du ska ha rätt till reseavdrag för resor med bil till och från arbetet krävs det en tidsvinst på två timmar per dag jämfört med att använda kollektivtrafiken, att sträckan är minst fem kilometer och att avdraget ska överstiga 11 000 kronor.
  3. Redovisar inte jobbförmåner
    Om du genom ditt arbete tar del av olika förmåner för privat användande ska du betala skatt för det. Det är vanligt att arbetsgivaren tillhandahåller en bil som du använder för resor i tjänsten, men om du även kör den bilen till och från arbetsplatsen räknas det som privat användande och risken finns då att du ska betala skatt på förmånen. En annan vanlig förmån är att arbetsgivaren har en fjällstuga som lånas ut till de anställda mot ingen eller låg ersättning. Det är samma sak där - det uppstår en förmån som ska beskattas.