Sök

"Förbered din företagsförsäljning"

- Peder Lundgren, jurist Företagarens Jurist

Att sälja sitt företag kan kännas läskigt och riskfyllt men genom att förbereda dig väl ökar du chanserna till en lyckad affär.

Det första du ska göra är att påbörja förberedelserna i god tid och en bra start är att fundera på hur du vill att ditt liv ska se ut efter försäljningen. Vid sådana funderingar kanske du kommer fram till att du egentligen vill fortsätta vara verksam i bolaget men inte äga det. Eller att du kan tänka dig att äga en del av företaget men inte dra hela lasset själv. Eller så vill du helt enkelt sälja hela företaget och satsa på en ny affärsmöjlighet.

Om du går i tankarna att låta företaget gå vidare till nästa generation blir det ännu viktigare att du funderar på din roll i företaget efter en överlåtelse. Det finns många skräckexempel på när ett generationsskifte inte har fungerat på grund av att den äldre generationen inte har kunnat släppa sin tidigare roll i företaget. Involvera gärna den nya generationen i dina planer på ett tidigt stadium och ta del av deras syn på hur din roll kan se ut framöver.

När du väl har bestämt syftet med försäljningen är det dags att ta tag i det praktiska. Se till att företaget är välskött så blir det mer attraktivt för en potentiell köpare. Det kan låta som en självklarhet att ha ordning och reda på bolagets ekonomi och dokumentation, men ofta kan det behövas lite extra trimning av verksamheten så att en potentiell köpare känner sig trygg med förutsättningarna. Det kan handla om att gå igenom avtalsrelationerna med leverantörer och stora kunder så att avtalen är uppdaterade eller justera vissa interna rutiner så att onödiga småkostnader skalas bort. För att maximera försäljningen bör du även fundera på hur företaget ska positionera sig i förhållande till marknaden och konkurrenter. Allt för att attrahera rätt köpare.

Ytterligare ett viktigt steg i förberedelseprocessen är att se över din skattesituation och kontrollera vilka aspekter du behöver ta hänsyn till. Beroende på hur bolagsstrukturen och ditt ägande ser ut, får det olika skattemässiga konsekvenser. Du har även olika förutsättningar att själv kunna påverka skatteföljderna. Fundera på om du har rätt struktur för att uppnå det resultat du önskar. Skattereglerna är komplexa och får ofta stor påverkan på utfallet av en företagsförsäljning så det kan absolut vara värt att ta kontakt med en skattekunnig person för genomgång av din situation.

Boka tid med Företagarens Jurist för att få rådgivning i affärsjuridiska frågor.

Ingen försäljning utan en köpare, så en given del av förberedelsen är såklart att scouta marknaden efter en tänkbar köpare. En köpare kan givetvis finnas på många olika ställen men oftast sker en försäljning till någon som känner till företaget sedan tidigare. Det kan exempelvis vara en leverantör, konkurrent, delägare eller någon ur personalen. Så låt helt enkelt folk i din närhet få veta att du går i säljtankar så ska du se att rätt köpare uppenbarar sig när du minst anar det!

Relaterade tjänster