Sök

Köpa bostad - så fungerar det

Hur går ett bostadsköp till? Hur fungerar en budgivning? Det vimlar av frågor när man ska köpa sin första bostad. I denna artikel har vi svarat på dessa frågor.

Text: Fredrik Aldmo, jurist Familjens Jurist

Hur går ett bostadsköp till?

Nästan alla bostadsförsäljningar i Sverige sker genom en fastighetsmäklare, att köpa via fastighetsmäklare innebär en trygghet för dig som köpare. Men eftersom du inte har “direktkontakt” med säljaren är det viktigt att ha kunskap om hur processen går till. Försäljningen börjar i regel med att bostaden annonseras ut på en marknadsplats på Internet, efter annonsering sker vanligen ett antal öppna eller förbokade visningar av bostaden. Om flera spekulanter är intresserade av bostaden uppstår i regel en budgivning. Därefter väljer säljaren vem som får köpa bostaden, och skriver kontrakt med köparen.

Hur går en budgivning till?

Normalt sett är budgivningen “öppen”. Med öppen budgivning menas att alla budgivare får reda på vilka bud som lagts på bostaden. Men, även om budgivningen är öppen kan spekulanter framföra så kallade “dolda bud” som bara gäller under en viss tid. Ibland kan ett dolt bud vara utformat så att de inte längre gäller om andra spekulanter får reda på budet.

Även om budgivningen är öppen har du som spekulant inte rätt att få reda på om de andra spekulanterna har speciella villkor för sitt bud, ofta kan det handla om att spekulanten måste undersöka möjligheten till lånelöfte, eller att spekulanten måste sälja sin nuvarande bostad för att kunna fullfölja köpet.

Normalt sett väljer säljaren den spekulant som är beredd att betala mest för bostaden, men i vissa fall ligger andra skäl bakom valet av köpare. I de fall säljaren väljer att sälja till annan än den budgivare som vunnit budgivningen handlar det ofta om att den utvalda köparen kan tänka sig att acceptera villkor som är viktiga för säljaren. Till exempel att köparen kan tänka sig att tillträda bostaden kort efter kontraktsskrivningen.

Att skriva köpekontrakt

Även om säljaren valt ut dig som köpare måste du tänka på att “inget är klart förens det är skrivet”. Beskedet om att du får köpa bostaden är alltså inte värt något förens du och säljaren skrivit under köpekontraktet. Kravet på skriftlighet gäller både för bostadsrätter och fastigheter, muntliga avtal är alltså inte värda något.

Villkor i köpekontraktet

Själva köpekontraktet (kallas även överlåtelseavtal eller köpeavtal när det gäller bostadsrätt) innehåller alltid en rad olika villkor. Du kan läsa mer om vad de olika villkoren i köpekontrakt betyder här. 

Glöm inte bort undersökningsplikten

Som köpare har du en undersökningsplikt både när det gäller fastigheter och bostadsrätter. Hur du ska gå tillväga för att uppfylla undersökningsplikten när det gäller fastigheter kan du läsa om här, för bostadsrätter läs artikeln fel i bostadsrätt.

Tillträdesdagen

På tillträdesdagen, det vill säga den dag då du ska betala och få nycklarna, måste du betala resterande delen av köpeskillingen (minus den handpenning som betalats tidigare). Om du stöter på problem med finansieringen av köpet är det viktigt att du så tidigt som möjligt berättar det för din fastighetsmäklare. Normalt sett går det nämligen att förhandla med säljaren om att få mer tid för att ordna finansieringen av köpet.

Behöver du hjälp av en jurist? Då kan du vända dig till Familjens Jurists Fastighetsenhet för att boka tid för rådgivning i samband med köp av bostad.