Mäklarbranschen ser positivt på framtiden
I vår ambition att livspusslet.se alltid ska erbjuda såväl information från som länkar till alla typer av experter för viktiga händelser i livet är mäklarbranschen en självklar del av tjänsten. Hus- och lägenhetsaffärer är för många de största investeringarna vi gör i våra liv. Det handlar heller inte bara om stora belopp, utan om en rad olika regler och avtal att hålla reda på. Och utan mäklarhjälp är det nära på omöjligt att faktiskt genomföra affärerna på ett säkert sätt.
För att ta reda på lite mer om hur läget är för mäklarna i dag, och hur de ser på framtiden, ställde vi ett antal frågor till Johan Nordenfelt som är informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Först och främst, hur har pandemiåren varit för er?
Alla som följt utvecklingen vet nog att bostadsmarknaden bara fortsatt uppåt under pandemin, men faktum är att i början var vi rejält oroliga. Precis som många andra trodde vi att allt skulle stanna av och ekonomin gå i botten, men i takt med att man insåg att det ändå var en begränsad påverkan på jobben för de flesta blev det omvänd situation för oss. När fler skulle jobba hemma, och kanske framför allt när det inte fanns annat att lägga pengarna på, hamnade hemmet i första rummet för många.
Vilka är de största förändringarna ni sett under de här snart två åren med Corona?
Vi, precis som många andra, fick ju snabbt anpassa oss ytterligare till en mer digital vardag. Även om branschen i stort redan är vana vid digitala verktyg fick vi snabbt lägga till saker som filmer och facetime i stället för visningar och sen anordna mindre, privata visningar för de som verkligen varit intresserade av objektet. Det har sparat tid och förenklat för kunderna och gjort affärerna mer effektiva.
Vad är det viktigaste att tänka på när man ska köpa eller sälja bostad i dag?
Den största utmaningen i dag är timingen i hela affären. Med tanke på att det ofta handlar om stora summor är den ekonomiska risken stor, särskilt om man köper nytt innan man säljer det gamla.
Kort kan man säga att om man inte är ekonomiskt oberoende bör man alltid sälja först och köpa sen. På så sätt vet man vilka summor man har att röra sig med och man har avsevärt mindre risk att hamna i trångmål. Men, och det är ett stort men i den här typen av stora affärer, marknaden rör sig snabbt i dag och såväl priser som utbud ändras snabbt. Det gör det viktigt att vara påläst och veta vad och var man vill köpa så att glappet mellan sälj och köp blir så litet som möjligt.
En svår balansgång för många, men det går att lösa genom att läsa på och planera noga. Kort och gott så att man vet vad man ger sig in i för typ av affär på förhand.
Vi nämnde en ökad digitalisering under pandemin, hur ser du på mäklarbranscen och digitalisering generellt?
Överlag tycker jag att vi ligger långt fram när det gäller digitala verktyg. Såväl internt inom branschen som gentemot kunderna. Men i slutändan är vi verksamma i en förtroendebransch där det personliga mötet är oerhört viktigt. Man måste känna att man kan lita på sin mäklare och den tilliten är ofta svår att bygga helt digitalt.
Digitala verktyg, som exempelvis livspusslet.se, är dock superviktiga för att nå ut till kunderna så tidigt som möjligt och för att de ska kunna få hjälp med mer än bara det vi kan erbjuda. I takt med att bostäderna blir dyrare blir det viktigare att vara insatt i de juridiska konsekvenserna av en bostadsaffär. Det finns en jättevinst för alla om och när kunderna inser det och också förbereder sig ännu bättre. En väl förberedd och påläst kund är det bästa vi kan önska oss.
Så – kommer bostadspriserna fortsätta att stiga?
Det är ju en ständigt återkommande fråga, och inte bara i vår bransch eftersom det påverkar samhällsekonomin rejält. Men ja, jag tror vi kan se en marknad som fortsätter att växa. Det finns ju alltid en risk att räntorna sticker i väg, men samtidigt är belåningsgraden så hög i dag att redan små ändringar kan få stora effekter på helheten. Därmed tror jag inte vi kommer att se några chockhöjningar inom överskådlig framtid.
Vi har precis uppdaterat vårt index, Erik Olsson Bostadsindex. Det visar att visningsbesökarna räknar med högre bostadspriser samtidigt som de planerar sina bostadsköp med en högre kalkylränta. Det innebär också att det lär finnas lite utrymme för räntehöjningar utan att priserna behöver gå ner.