Sök

"Pridefestivalen - en symbol för mänskliga rättigheter"

- Caroline Sörgjerd, jurist Familjens Jurist

Pride är mer än bara en festival i regnbågens färger. Det är en symbol för mänskliga rättigheter. Här berättar vi varför Pride firas och hur det hela började.

Festivalen som går under namnet Stockholm Pride är ett event som återkommer varje år. I vanliga fall - när vi inte brottas med en pandemi -  innebär det att stora folkmassor samlas inne i Pride Park på Östermalm. Där kan besökarna ta del av artister, utställare, restauranger, barer, fest och musik varje kväll. Festivalen avslutas sedan med den långa och slingrande paraden som gör Stockholms gator till en färgsprakande folkfest.

Pridefiranden ordnas även lokalt på olika orter i Sverige - Kiruna, Åre, Säffle och Sölvesborg är bara några av de orter som har sina egna festivaler. Här hittar du en kalender över landets alla Pride-event.

Varför firar vi Pride?

Under en vecka i början av augusti samlas människor från hela Sverige och världen i Stockholm för att umgås, festa och lyssna på intressanta föredrag. Men Pridefestivalen är mer än bara en ytlig fest. Den är också en manifestation för att uppmärksamma den viktiga principen om alla människors lika värde. Bakom den glittrande och glada folkfesten i regnbågens alla färger ligger en lång politisk kamp för homosexuellas rättigheter.

Hur uppstod Pride?

HBTQI-personer har fört en lång kamp för att få sina mänskliga rättigheter erkända. Pridefestivalernas uppkomst kan spåras tillbaka till de demonstrationer som uppstod i New York den 28 juni 1969. Efter upprepade polisrazzior på baren Stonewall Inn började homosexuella göra motstånd mot upprepade trakasserier från polisen. Efter dessa händelser började lokala föreningar bildas och kampen för mänskliga rättigheter blev sedan allt mer organiserad. Här kan du läsa mer om Stonewallupproret.

Hemma i Sverige arrangerades Homosexuella Frigörelsedagen i för första gången 1977 och 1998 stod Stockholm som värd för Europride.

Vad betyder HBTQI?

HBTQI är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexuella. Ibland lägger man även till ett plustecknet (+), för att inkludera övriga sexualiteter och könsidentiteter.

Hur har framstegen skett?

Som jurist vill man gärna tro att lagar stiftas för att skydda människor, på makthavarnas initiativ. Så är dock inte alltid fallet. HBTQI-personer har själva stått i frontlinjen på den politiska arenan och krävt lagändringar för att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

Att skydda homosexuella har inte alltid stått högt på den politiska agendan. Genom HBTQI-personers kamp så har sambolagstiftning för samkönade par tillkommit, liksom rätten att gifta sig med vem man vill och att erkännas som familj. Ett litet steg i taget har rättsutvecklingen gått framåt, ofta i politisk motvind men ändå framåt, pådriven av intresseorganisationer för HBTQI-personer.

Men det har inte gått framåt i alla länder. I vissa länder har det till och med gått tillbaka vad gäller mänskliga rättigheter. Vi ser hur vissa länder försvårat för regnbågsfamiljer och hur homosexuella förföljs och trakasseras. Vissa länder har även åter kriminaliserat homosexualitet.

Så när du ser Pridefestivalen, på gatorna, i media eller på skärmen, låt dig då inte förblindas av den färgglada festen. Se även en symbol för mänskliga rättigheter och vikten av att fortsätta kämpa för alla människors lika värde.

Här kan du läsa om hur du blir volontär under Stockholm Pride.