Sök

Guide

Så fungerar hemtjänst

Genom den kommun där dina föräldrar bor kan de ansöka om hjälp med praktiska saker som exempelvis städning, sällskap på promenader, matlagning, social samvaro eller att utföra ärenden. Dina föräldrar kan också få hjälp med personlig omvårdnad som att klä på sig och att duscha. Detta kallas samlat för hemtjänst och innebär att det kommer hem en person till din förälder och utför de sysslor som kommunen anser behövs.

Text: Anna Karin Wallberg

Vissa kommuner har också så kallade Trygghetstjänster eller Fixartjänster som alla över en viss ålder kan få utan biståndsbedömning. Det kan till exempel handla om att byta gardiner, byta glödlampor, bära ner/ta upp kartonger i källare.

Hemtjänst är behovsprövat

Innehållet och mängden hemtjänst är alltså inte fritt att få för alla. Kommunens biståndshandläggare ska utreda och bedöma dina föräldrars behov av hjälp och till sist besluta vilket stöd de får. Om dina föräldrars behov av hjälp förändras så måste en ny ansökan göras.

Vilken typ av hjälp och hur dina föräldrars behov bedöms, kan skilja sig åt mellan olika kommuner. En ansökan kan bli beviljad i en kommun men få avslag i en annan. Enligt lagen ska dina föräldrar få den hjälp de behöver och de har alltid rätt att överklaga ett beslut.

Om kommunen tar ett beslut som ni inte är nöja med så kan ni överklaga beslutet genom att skriva till socialnämnden i den kommun som beslutet gäller. Ni måste skicka in överklagan senast tre veckor efter att dina föräldrar fått kommunens skriftliga beslut. Om socialnämnden inte ändrar beslutet så skickas deras anmälan vidare till Förvaltningsrätten. Läs mer i Socialstyrelsen informationsmaterial.

Vilka utför hemtjänst i kommunen?

I vissa kommuner utför kommunens personal all hemtjänst och i andra kommuner finns ett antal godkända företag och organisationer som får utföra hemtjänst. De godkända verksamheterna kallas ofta för leverantörer eller utförare. Om dina föräldrar blir beviljad hemtjänst får de välja vilken leverantör som de vill ska utföra tjänster hemma hos sig.

Hur väljer ni utförare?

Kommunen ska tillhandahålla information om de utförare som finns att välja mellan. Ni måste själva ta reda om vilka utförare som bäst kan tillgodose dina föräldrars behov. Många tycker att detta är svårt. Man har ingen erfarenhet av de olika alternativen och många upplever att informationen från kommunen är svårtillgänglig. Det kan också vara svårt att se vad som skiljer olika utförare åt.

För att hjälpa till med denna process finns en privat tjänst som heter Seniorval.se. De har tagit fram tips och en checklista för att välja hemtjänst. Tjänsten finansieras genom att alla leverantörer av hemtjänst ges möjlighet att ge information om sina tjänster på sidan, för att bli valda av er som söker efter den bästa utföraren.

Ni kan också få stöd i jämförandet av hemtjänst genom Socialstyrelsens Äldreguide. Där finns bla uppgifter kring vad äldre med hemtjänst tycker om sin äldreomsorg.

Prata gärna med grannar, vänner och bekanta som har erfarenhet av hemtjänst i dina föräldrars kommun för att få deras åsikter om olika utförare.

När ni har kommit fram till vilken utförare dina föräldrar vill välja så meddelar ni det till kommunens biståndshandläggare. Om ni senare inte är nöjda med tjänsten har ni rätt att byta utförare.

Hemtjänst på annan ort

Den som fått hemtjänst beviljat har möjlighet att få samma stöd även om de reser bort en period. Det kan till exempel handla om att dina föräldrar besöker dig i en annan kommun under julhelgen eller att de bor i en sommarstuga under sommaren.

Tänk på att dina föräldrar då måste meddela sin hemtjänst i god tid att de ska bo någon annanstans under en period. Räkna med att det krävs minst sex veckor för kommunen att ordna det praktiska. Dina föräldrar måste själva tänka på om de får större eller mindre behov i det tillfälliga boendet och berätta detta för hemtjänsten. Läs mer på Seniorval.se .

Vad kostar hemtjänst?

Förutom det kostnader som finansieras genom skatteintäkter så tar alla kommuner ut en individuell avgift för hemtjänst.  Avgiften baseras på socialtjänstlagens regler för maxtaxa, vilket betyder att dina föräldrar inte behöver betala mer än ett visst belopp per månad. Beloppet beror på deras ekonomiska situation; vad bostaden kostar och hur mycket hjälp dina föräldrar får varje månad.

Med inkomst menas olika former av pension, lön, pensionsförsäkring, utdelningar, bostadstillägg, räntor med mera. Maxtaxans belopp förändras varje år efter kostnadsutvecklingen i samhället. För år 2022 är maxtaxan 2 170 kronor per månad.

Avgiften för hemtjänst debiteras av kommunen per utförd timme. Timavgiften varierar mellan kommunerna, men avgiften kan aldrig överstiga 2 170 kronor per månad.

Avgiften som dina föräldrar betalar för att få den hjälp de behöver från kommunen får aldrig bli så stor att de inte har tillräckligt med pengar kvar för sina personliga utgifter. De utgifterna kallas för minimibelopp och ska täcka dina föräldrars kostnader för:

  • Mat, livsmedel
  • Kläder och skor
  • Fritid
  • Hälsa och hygien
  • Resor
  • Hemförsäkring
  • Läkarvård, mediciner och enklare tandvård
  • Tidning och telefon
  • Förbrukningsvaror
  • Hushållsel

Minimibeloppet bestäms av dina föräldrars ålder och hur deras hushåll ser ut. Beloppet är knutet till prisbasbeloppet och justeras den 1 januari varje år. Minimibeloppet för den som är 65 år eller äldre är 2022:

- ensamstående 5 653 kronor per månad

- gift/sambo 4 707 kronor per person och månad

Det finns också ett individuellt tillägg på minimibeloppet. Det individuella tillägget kan ges om det finns ett varaktigt behov på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Kostnaderna ska uppgå till minst 200 kronor per månad under minst 12 månader. På motsvarande sätt kan minimibeloppet sänkas till ett lägre belopp om dina föräldrar inte har kostnader för någon eller några av de poster som minimibeloppet normalt sett ska täcka.

När dina föräldrars bostadskostnad räknas ut används samma regler som Försäkringskassan använder för att räkna ut bostadstillägg eller bostadsbidrag.

Prata gärna med kommunens biståndshandläggare om detaljerna som gäller för just dina föräldrar.