Vill du sälja skog? Här är våra bästa råd!
Att sälja skogsfastighet kan vara en riktigt bra affär! Men det är viktigt att veta att det skiljer sig en hel del från att sälja en vanlig villa på en tomt. Här delar vi med oss av våra bästa tips för dig som funderar på att sälja skog.
Välj en fastighetsmäklare som är specialist på skog
Det är inte alltid så lätt att veta vem du ska vända dig till första gången du ska sälja skog. Att sälja skogsfastighet är komplext och det finns många saker som kan gå fel om den som hjälper dig med försäljningen inte har stor vana sälja skog. Välj en fastighetsmäklare som är specialist på skogsfastigheter och som har god kunskap om komplicerade frågeställningar kring skog. Det är också ett stort plus om din fastighetsmäklare verkar lokalt och känner till omgivningarna där du har din fastighet.
Fixa en skogsbruksplan
När du ska sälja skog är det viktigt att du har en uppdaterad skogsbruksplan. En skogsbruksplan innehåller information om vilken typ av skog du har, hur gammal den är, vilka trädslag som ingår och vilka åtgärder du som skogsägare bör utföra i skogen. Läs mer om vad en skogsbruksplan är här. Skogsbruksplanen är en del av den information som potentiella köpare tar del av i försäljningsprocessen för att bilda sig en uppfattning om din skog och avgöra om den är intressant eller inte.
Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en bra kontakt som kan ta fram en plan för din skog. Finns det redan en skogsbruksplan för din skog bör du kontrollera så att den fortfarande är giltig.
Se till att ha bra bildmaterial
Underskatta inte vikten av riktigt bra bilder! Många foton av bra kvalitet kan vara det som avgör om du ska få riktigt bra betalt eller inte. Tänk dig in i köparens situation. Många gånger är det bara bilder ihop med den tillgängliga informationen de har att gå på för att bestämma sig om skogen är tillräckligt intressant för att ta kontakt med mäklaren för att därefter besöka din skog.
De flesta fotografer kan även skapa flygfilm och göra en snygg video av hela din skogsmark.
Glöm inte upplysningsplikten
Precis som när man säljer bostäder har du som säljare av skog en upplysningsplikt på så sätt att du måste upplysa om eventuella kända fel och brister, om det finns några. Det underlättar även försäljningen och du har möjlighet att få bättre betalt om du även informerar om alla tänkbara väsentliga frågor om fastigheten som köparen kan ha ett behov av att känna till. Berätta allt du kan tänkas veta om skogen och få upp alla dokument på bordet, tänk dock på att det är bättre att tydligt säga att man inte kan svara på en fråga istället för att gissa.
Köparen har i sin tur en långtgående undersökningsplikt som innefattar att granska skogsfastigheten och alla tillhörande dokument.
Ha realistiska förväntningar
Har du ägt din skog länge gör du antagligen en väldigt bra affär när du säljer din skog, eftersom priset på skogsmark har stigit rejält senaste 20 åren. Men det kan straffa sig att bygga upp för höga förväntningar. Priset på skog påverkas av många olika faktorer som tillgång och efterfrågan, omgivningarna, aktivitet i området, skogens kvalitet, arrondering, jakten med mera.
Även om någon du känner sålde skog för en viss nivå är det inte en garanti för att du också kommer göra det. Har man allt för höga förväntningar kommer fastigheten ligga ute till försäljning väldigt länge utan att det blir någon affär.
Läs på och prata med din mäklare innan du bygger upp en förväntansbild så att du har ett realistiskt mål med din försäljning!