Köpa bostad
Att köpa bostad är stor livshändelse för många - och gör du det för första gången kan det upplevas som extra krångligt. Innan du ger dig ut på bostadsmarknaden är det bra om du funderar på vilka förutsättningar och behov du har inför ditt köp.
Börja med att göra en budget utifrån dina ekonomiska förutsättningar - och en checklista där du definierar alla önskemål på en kommande bostadsrätt. När detta är på plats är det dags att skaffa ett lånelöfte, innan du ger dig vidare i sökandet.
Den här vägvisaren följer dig hela vägen in i mål.
Guide för att köpa bostadsrätt
1. Skaffa lånelöfte - jämför villkoren
Börja med att kontakta bank eller bolåneinstitut för att ansöka om bolån. Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande summa behöver du betala själv som en kontantinsats. Jämför gärna olika banker och deras lånevillkor - för att få så fördelaktigt lån som möjligt.
2. Gå på visningar - undersök skicket
När du har fått ditt bolånelöfte är det dags att börja gå på visningar. Gå på så många visningar du kan för att jämföra. Skriv gärna en lista över vilka kriterier som du absolut inte vill kompromissa med.
Fråga mäklaren om att få ta del av säljarens frågelista. I frågelistan har säljaren angett tidigare skador och renoveringar. Det är viktigt att komma ihåg att du som köpare har en omfattande undersökningsplikt. Det innebär att det är ditt ansvar att undersöka bostadsrätten och ta reda på dess skick.
3. Om du har hittat ditt drömboende - läs på
När du har hittat en bostadsrätt som intresserar dig är det viktigt att du noggrant läser igenom föreningens ekonomi och regelverk. Läs föreningens stadgar - så du vet vad du köper in dig i. Säkerställ sedan att föreningen har en god ekonomi genom att studera årsredovisningen - om ekonomin är dålig riskerar årsavgifterna att bli högre. Ta gärna kontakt med föreningens kontaktperson om du är tveksam eller har frågor.
4. Sätt en strategi för budgivningen
Om det finns fler som är intresserade av bostaden leder det till en budgivning. Bud lämnas muntligt eller skriftligt till mäklaren över telefon, via mejl eller sms. Som budgivare höjer du ditt bud med valfritt belopp.
Tänk på att sätta ett maxtak för vad du är beredd att betala - redan innan du går med i budgivningen. Det minimerar risken att ryckas med när budgivningen väl drar igång.
I regel är det den som har lagt det högsta budget som vinner affären - men inte alltid. I slutändan är det alltid säljaren som ytterst bestämmer vem som får köpa.
5. Vid kontraktsskrivning - tänk på det här
Om du har vunnit budgivningen och säljaren har accepterat ditt bud är det dags för kontraktsskrivning. Kontraktsskrivningen sker vanligtvis på mäklarens kontor. Under kontraktsskrivningen kommer mäklaren att gå igenom kontraktet med dig från början till slut.
Försäkra dig om att du tydligt förstår vad som ingår i köpet. Först när kontraktet och överlåtelseavtalet är påskrivet är affären klar. I kontraktet bestämmer ni även tillträdesdag.
6. Betala och ta över bostadsrätten - grattis!
Under kontraktsskrivningen betalar du som köpare en handpenning - i regel 10 procent av köpeskillingen. På tillträdesdagen sker överlåtelse och betalning av bostaden. Överlåtelsen sker ofta på köparens bank. Kontraktet gås igenom och köpeskillingen överförs till säljarens konto.
Upptäcker du senare något fel i bostaden och undrar om du har rätt till ersättning. Läs våra artiklar i ämnet och gör vår digitala guide om vad som gäller vid fel i bostadsrätt.